GECERTIFICEERDE CORRUPTIEVRIJE POLITIEK (GCP)
Integriteitskeurmerk voor Surinaamse politici
Het GCP Certificaat helpt vertrouwen herstellen in de Surinaamse politiek
Voor wie is het GCP Keurmerk (of Certificaat) bedoeld?
Voor politieke partijen en politici die willen bewijzen dat ze eerlijk zijn, geen corruptie plegen, en het volk écht dienen. En die zich controleerbaar vriendelijk en klantgericht opstellen naar de burgers toe. Dit kunnen parlementariërs, ministers, bestuurders en ook politiek actieve burgers zijn.
Waarom het GCP keurmerk?
In Suriname maken veel politieke kandidaten beloftes. Maar zodra ze gekozen zijn, veranderen ze. Ze vullen hun eigen zakken en vergeten het volk. Het GCP Keurmerk is gemaakt om dit tegen te houden.
Met strenge controles, kwaliteitscriteria, openheid, en een juridisch bindend systeem. Met GCP werken wij aan het begin van een nieuwe politieke standaard van goed bestuur waarin goed gedrag wordt beloond en slecht gedrag niet.
Dit is hard nodig want corruptie belemmert het geluk en welzijn van de bevolking al vele jaren. Het gevolg van corruptie is dat zelfs meerdere generaties er hinder van ondervinden doordat het een onnodige rem vormt bij verwezenlijken van ieders individuele weg naar een volwaardig levensbestaan en kansengelijkheid. Corrupt gedrag van politici leidt bovendien tot een verkeerd voorbeeld voor de jongeren en ouderen en het normaliseren van onwettig gedrag.
Wat is het GCP Keurmerk?
GCP staat voor: Gecertificeerde Corruptievrije Politiek. Het is een officieel bewijs en Certificaat dat jij als politicus openstaat voor controle, het onderhouden van jouw integriteitskennis en het toepassen er van in de praktijk.
Je verliest het GCP certificaat als je het niet onderhoudt door de kwaliteitseisen controleerbaar in de praktijk na te leven. Het GCP Certificaat is door zowel individuele DNA politici maar ook een politieke partij aan te vragen.
Je krijgt en behoudt als persoon of politieke partij het GCP Certificaat enkel en alleen als je een speciaal GCP Integriteits-Convenant tekent en voldoet aan deze criteria:
- Je werkt mee aan halfjaarlijkse onafhankelijke compliance monitoring en controles, en een motivatie-vragenlijst bij de eerste certificatie
- Bij de aanvang en halfjaarlijks daarna volg je een GCP integriteitstraining
- Je legt een Burgereed af en houdt je GCP kennis op peil
- Je verplicht jezelf als natuurlijk persoon tot €50.000 boete bij bewezen bestuurlijke corruptie
- De boete is juridisch contractueel afdwingbaar
- Je verstrekt vertrouwelijk jouw inkomsten, bezittingen en jaarlijkse belastingaangiften aan de Integriteitscommissie die jouw privacy waarborgt
- Je werkt mee met een klachtenregeling voor politici
- Ieder kwartaal woon je minstens 1 GCP Burgerzoomcall bij. Dat zijn 4 per jaar.
- Je draagt bij aan het onderhouden van een juist en volledig Lobby-register
- Je draagt bij aan het naleven, onderhouden en verbeteren van het GCP proces.
Meer informatie
FAQ: Veelgestelde vragen over het GCP kwaliteitskeurmerk voor politici
Persberichten:
14 april: Corruptievrije politiek door certificering: GCP-Keurmerk gelanceerd
16 april: Eerste politieke leider start GCP-certificatieproces - tekent integriteitsconvenant
17 april: Dharm Mungra van DNL tekent als eerste politieke leider GCP Integriteitsconvenant
29 april: GCP Keurmerk herstelt vertrouwen
GCP Logo-pack 2025
Interesse?
Meld je dan hieronder aan met een korte motivatie.